Begravelse og bisættelse

Dødsfald

Ved dødsfald skal bopælssognet have besked senest 2 hverdage efter dødsfaldet. Dåbsattest og evt. vielsesattest skal medbringes, hvis ikke de forinden allerede er afleveret til bedemanden.

I forbindelse med et dødsfald står de pårørende pludselig med mange, tunge beslutninger. En del beslutninger skal tages temmelig hurtigt:

• skal afdøde begraves eller bisættes?
  • hvilken gravplads skal afdøde i?
  • hvad skal der synges ved begravelsen / bisættelsen?
  • hvad skal afdøde have på af tøj?
  • hvem skal informeres om dødsfaldet?

Nogle ting hjælper bedemanden med, i andre spørgsmål vejleder præsten eller graveren.

Her på siden findes nogle overvejelser, som muligvis kan hjælpe videre.

Måske skal du tage stilling til et familiemedlems eller en god vens begravelse, eller måske ønsker du at planlægge din egen begravelse. Det er en god ide at kontakte både præst og graver for at få den rette hjælp og vejledning.

Begraves eller bisættes

Højtideligheden og afskeden i forbindelse med begravelse eller bisættelse aftales med præsten. Om der skal vælges en kistebegravelse eller bisættelse er et individuelt valg. I denne artikel kan du læse mere om dette valg...

Gravstedsløsninger ved Højby Kirke

Et gravsted kan omfatte 1-4 gravpladser og således være dobbeltgravsted eller familiegravsted. Det er muligt at reservere et gravsted til senere brug. Det koster kun renhold for et år ad gangen. Tilbuddet er dyrest for ikke-medlemmer af Folkekirken.

Man kan selv anlægge gravstedet efter anvisning fra graveren.

Kistegravsted med en fredningstid på 30 år. Man kan vælge mellem en almindelig grav eller fællesplænen med en sten i plænen og med mulighed for at sætte blomster i en vase.

Urnegravsted med en fredningstid på 10 år. Man kan vælge mellem en almindelig grav, som er mindst ½ m2 eller fællesplænen med en sten i plænen og med mulighed for at sætte blomster i en vase.

Anonym fællesgrav er placeret syd for kirken og kan benyttes i forbindelse med urnenedsættelse. Før valg af denne begravelsesform må man gøre sig klart, at graven er helt anonym. Der kan ikke placeres gravsten eller planter. De pårørende kan ikke overvære nedsættelsen og det oplyses ikke, hvor urnen er nedsat.

Få altid en god samtale med graveren om muligheder, priser og vedligehold. Graveren kan træffes man-tirs ml. 8.30-14.30 på telefon 2812 9300.  Læs her om kirkegårdens vedtægter og graverens råd om gravsteder.

Højby Kirkes ligkapel kan benyttes i dagene op til en højtidelighed.

Salmer

Salmerne er en væsentlig del af begravelsesritualet. Derfor er det også vigtigt at vælge nogle salmer, som efterlevende har et forhold til. Det kan være salmer, som afdøde holdt af, som familien altid har sunget sammen eller som efterlevende kan finde trøst og styrke i.

Se hele forløbet her: begravelsesliturgi